top of page

Borstweefseltherapie

Een holistische benadering van borstgezondheid

Heb jij last van PMS, Gevoelige borsten of Hormonale klachten?

Belemmeren jouw borstklachten je om van het leven te kunnen genieten?

Ben je behandeld voor borstkanker en heb je last van littekenweefsel of je borst(en) na chemotherapie en/of bestraling?

Met een borstweefseltherapie behandeling kan ik je helpen om van je klachten af te komen!

Of heb je een zwangerschapswens en wil je borstvoeding geven?

Een borstweefselbehandeling  zorgt ervoor dat jij straks een gezondere borst aan je kindje kunt geven en dat jouw moedermelk waarschijnlijk veel minder gifstoffen zal bevatten. 

Jij blij, je kindje blij!

 

 

Borstzorg en Borstgezondheid

Borstweefseltherapie is een manuele behandelvorm van de borsten en haar omgeving bedoeld voor borstzorg, prézorg en nazorg. (Het is nadrukkelijk géén borstmassage!) Prézorg is zorgen dat jouw borsten in goede conditie zijn en blijven door regelmatige behandelingen of vóórdat je zwanger wordt. Nazorg kan na een borstoperatie, chemokuur, bestraling en behandelt bijvoorbeeld littekenweefsel. De behandeling kan je hormoonhuishouding beïnvloeden en kan je ook ontzorgen over wat je in jouw borsten waarneemt. Een consult bestaat uit een uitgebreide anamnese, onderzoek en behandeling van het bovenlichaam.

 

Steeds meer vrouwen durven hun hand in eigen boezem te steken en baas in eigen boezem te worden. Vrouwen worden zich bewuster dat zij naast zorg voor hun geliefden, ook zorg aan zichzelf mogen besteden. Zorg in de vorm van preventieve behandeling of als nazorg van borstoperaties of chronische borstaandoeningen. Pijn, stemmingswisselingen, knobbels en bobbels worden als normaal ervaren. Het kan echt anders!

 

De borstweefseltherapie is gericht op het voorkómen van borstklachten en het ondersteunen van vrouwen (en mannen) met (gediagnosticeerde) borstproblemen. De behandelingen zijn op preventieve basis en daarom bij uitstek geschikt voor gezonde vrouwenborsten en het verkleinen  van de kans op klachten in de toekomst. Een behandeling is gebaseerd op het stimuleren en ondersteunen van het zelfhelend vermogen van het lichaam door een methode die haar oorsprong heeft in de osteopathie, aangevuld met andere specifieke bindweefsel (fascia) en litteken technieken. 

Je borsten zijn van jou, ze horen bij jou. Veel vrouwen ervaren dat ze 'herenigd worden' met hun borsten door de behandeling. De klachten nemen door de borstweefselbehandeling af en het gevoel van vrouwelijkheid neemt toe.

 

De behandeling

De gebruikte technieken hebben hun oorsprong in  de osteopathie en richten zich vooral op langdurige verbetering van de doorbloeding en lymfe-drainage van je borsten en het omliggende weefsel. ​Dit helpt borsten gezond te blijven.

Vanuit zichzelf zijn je borsten minder goed doorbloed doordat zij geen bloedvaten hebben die specifiek ontwikkeld zijn voor hun verzorging. Daarnaast lopen er veel lymfevaten door je borsten die zorgen voor afvoer van afvalstoffen. Wanneer met name de afvoer van afvalstoffen (toxines) afneemt ontstaat er in het borstweefsel een omgeving die niet optimaal verzorgd wordt. Duurt deze situatie langere tijd, dan vergroot hierdoor de kans op klachten en aandoeningen.

De borstweefselbehandeling is gericht op ontspanning van je hele bovenlichaam en vermindering van lokale spanningen in en om je borsten. Oneffenheden en/of pijnlijke plekken worden behandeld, waardoor de kwaliteit van je borstweefsel verbetert en soepel en elastisch wordt. De behandeling is in principe pijnloos wanneer jouw borsten volledig ontstekingsvrij en gezond zijn. De aanwezigheid van ontstekingen en afvalstoffen kan de behandeling gevoeliger maken. Bij twijfel word je altijd doorgestuurd naar de huisarts.

 

Behandeling warm aanbevolen bij:

Zwangerschapswens

Je bent van plan zwanger te worden en wilt borstvoeding gaan geven.

 

Gevoelige of pijnlijke plekken

De borst kan gevoelig zijn of pijnlijke plekken hebben. Zowel aanhoudende als regelmatig terugkerende klachten (bv. rondom de menstruatie) zijn behandelbaar.

 

Jaarlijkse controles

Voorafgaand aan de afspraak in het ziekenhuis of kliniek en nazorg.

 

Menstruatie- en overgangsklachten

PMS (prémenstrueel syndroom), last van hormonen, pijnlijke borsten.

 

Schouder en nekklachten

 

Behandeling uitstellen bij:

Acute klachten zoals koorts en ontsteking.

 

Operaties of onderzoek

Bij open wonden, recente operaties, tijdens periode van chemokuur of bestraling, vier weken vóór mammografie of thermografie.**

 

Medicatie

Gebruik van corticosteroïden.

*   De borstweefseltherapie is niet geaccrediteerd door het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie).

** Naast mammografie is thermografie mogelijk. Hiervoor kun je terecht bij www.degroenezuster.nl . 

De borstweefseltherapie is een behandelmethode en géén massage!

Ondanks dat ervaren haast alle vrouwen de behandeling als aangenaam en bevrijdend, ook al kan er pijn ervaren worden. Bovendien kan (én wil) ik mijn ‘osteopathische handen’ ten aanzien van de rest van jouw lichaam niet uitschakelen, zodat ik andere structuren bij de behandeling zal betrekken mocht dit voor mijn gevoel nodig zijn voor een optimale behandeling.

Harmony only dwells where obstructions do not exist. — A.T. Still     

    

Voor veelgestelde vragen klik hier.

bottom of page