top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarga van Genderen

Altijd maar moe en/of last van je spieren?

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) / Myalgische Encephalomyelitis (ME) & Fibromyalgie


Heb je van je (huis-)arts de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom(CVS)/ Myalgische Encephalomyelitis (ME) of Fibromyalgie gekregen?


Je loopt waarschijnlijk al heel lang rond met klachten van hevige vermoeidheid en/of pijn. Klachten die alleen maar erger worden. CVS/ME is vaak een ‘verlegenheidsdiagnose’: eindelijk is er een naam gegeven aan de symptomen en klachten die je hebt, maar vervolgens kan je arts niets voor je doen……
Wat zijn symptomen van CVS/ME?


• Algemene abnormale spiervermoeidheid na relatieve milde activiteit

• Slaapstoornis

• Hoofdpijn

• Cognitieve problemen

• Depressie

• Verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid

• Rugpijn

• Nekpijn

• Zere keel

• Prikkelbaar darmsyndroom

• Blaas pijn


Dit zijn veelal symptomen van een verstoord autonoom zenuwstelsel (sympathisch). Zie hieronder.


Engels neurowetenschapper en osteopaat dr. Raymond Perrin is al meer dan 30 jaar bezig met onderzoeken en behandelen van mensen met CVS/ME & fibromyalgie. Hij heeft een behandelmethode ontwikkeld (The Perrin Technique ™) die wetenschappelijk onderbouwd is én, wat belangrijker is, die werkt!Oorzaak: aandoening van het neuro-lymfedrainage systeem


CVS/ME is een neurolymfatisch probleem, oftewel een probleem met de zenuwbesturing van je lymfesysteem. Je lymfesysteem speelt een hele belangrijke rol bij je immuunsysteem en zorgt ervoor dat afvalstoffen (toxines) uit je lichaam worden afgevoerd…. Als het systeem goed functioneert tenminste. De lymfedrainage wordt bestuurd door het sympathische systeem, onderdeel van het autonome zenuwstelsel.


Het autonome zenuwstelsel staat niet onder invloed van onze wil en bestaat uit 2 delen met een tegengestelde werking: het (ortho-) sympathische systeem dat actief is in stresssituaties (‘vechten of vluchten’) en het parasympatische systeem dat actief is in rustsituaties (‘rusten of verteren’). Wanneer je lichaam continu in een stresstoestand is kan het sympathische systeem uiteindelijk op tilt slaan. (Deze stress kan overigens van verschillende aard zijn: fysiek/emotioneel/chemisch.) Voor de lymfedrainage betekent dit dat deze steeds minder goed verloopt en dat uiteindelijk de richting van stroming omkeert (backflow). De lymfevloeistof met daarin alle toxines gaat in plaats van uit het lichaam weer terug het lichaam in en dus in plaats van uit het hoofd weer terug het hoofd in….. Deze toxines gaan zich opstapelen in je lichaam (inclusief je hoofd) en dat geeft klachten!


(Het belangrijkste orgaan in de hersenen dat door de giffen aangetast wordt is de hypothalamus, het controlecentrum voor de hormonen en het autonome zenuwstelsel. )


Behandeling volgens de methode van Perrin helpt de lymfestroom de goede kant op te gaan zodat de toxines gedoseerd weer uit je lichaam kunnen en je langzaamaan kunt herstellen.


Heb je vragen over deze behandeling of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op!
Ik ben officieel Perrin Technique ™ behandelaar.

431 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page