top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverMarga van Genderen

Stimuleer je lymfesysteem: ga droogborstelen!

Droogborstelmassage

Het lymfatische systeem is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, essentieel om je te beschermen tegen ziekte en beschadigende, ziekte veroorzakende ontsteking. Het lymfatisch systeem is het interne ‘drainage systeem’ van het lichaam, een netwerk van bloedvaten en lymfknopen die vloeistoffen van het lichaam in het bloed vervoeren en omgekeerd. Je lymfesysteem heeft geen eigen pompsysteem en de werking is afhankelijk van de bewegingen die jij uitvoert.

Je lichaam heeft een aantal belangrijke uitscheidingsroutes: dikke darm, nieren en lever, de longen en de huid (het grootste uitscheidingsorgaan). Een droge borstelmassage stimuleert het lymfestelsel om gifstoffen via de huid te verdrijven ('detox'). Tot 1/3 van alle onzuiverheden van het lichaam worden via je huid uitgescheiden (deze wordt soms ook wel de ‘derde nier’ genoemd). Dit komt overeen met meer dan 500 gram afvalverwerking elke dag.

Droogborstelen is goedkoop en gemakkelijk zelf te doen. Je kunt het thuis in slechts enkele minuten per dag doen. (Natuurlijk kun je er ook wat meer tijd voor uittrekken ;-) ).


Resultaten van droogborstelmassage:

 1. Dode lagen van de huid worden verwijderd en poriën worden ontstopt, open en functionerend. Als de huidporiën verstopt blijven, verwijdert het lichaam zijn afval minder efficiënt en neemt de belasting op andere ontgiftende organen toe.

 2. Het stimuleert en verhoogt de bloedcirculatie in alle onderliggende organen en weefsels, met name kleine bloedcapillairen die oxygenatie (zuurstoftoevoer) en genezing bevorderen.

 3. Droge borstelmassage kan de huid de stimulatie, lichaamsbeweging en reiniging geven die het nodig heeft om gezond te blijven.

 4. Het revitaliseert en verhoogt het uitscheidende vermogen van de huid. Bij dagelijks droogborstelen blijven de ontgiftingskwaliteiten van de huid intact en functioneren ze goed.

 5. Hormoon- en olieproducerende klieren worden gestimuleerd.

 6. Zenuwuiteinden die in de huid worden gestimuleerd, helpen bij het verjongen en handhaven van de gezondheid van het gehele zenuwstelsel.

 7. De natuurlijke afweer van het lichaam tegen verkoudheid wordt ondersteund, vooral in combinatie met warm/koude douches.

 8. Spierspanning wordt ondersteund en vetophopingen worden gelijkmatiger verspreid.

 9. Het kan cellulitis afbreken en striae verminderen.


Wat voor een borstel gebruik je?

Je kunt een gewone sisal badborstel gebruiken die je fijn vindt aan voelen. Let op dat de borstel niet te hard is, anders kun je je huid irriteren of zelfs beschadigen. Kies sowieso voor een borstel met natuurlijke haren. De borstel moet ongeveer de grootte van je eigen hand hebben. (Originele LifeStream droogborstels zijn bij Qi Movere verkrijgbaar.)


Hoe droogborstel je?

Je kunt je hele lichaam droogborstelen, dit heeft grote gezondheidsvoordelen zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Een globale beschrijving van het borstelen van je hele lichaam is als volgt.

Begin met de zolen van je voeten. Borstel in een cirkelvormige beweging terwijl je langs lichaam omhoog beweegt, dat wil zeggen voeten naar benen, handen naar armen, terug naar de buik en van borst tot nek. Het gezicht en de binnenkant van je dijen zijn gevoelige gebieden en kunnen worden vermeden. Borstel met zoveel druk als comfortabel is tot je huid aangenaam warm aanvoelt (dit is meestal ongeveer 5 tot 10 minuten) De massage doe je het beste wanneer je 's ochtends opstaat en voordat je ‘s avonds naar bed gaat.

Je kunt het reinigingseffect van het droogborstelen verhogen als je daarna een wisselende warme/koude douche doet (drie minuten warm, dertig seconden koud) en het warme/koude patroon drie keer herhaalt.


droogborstelen borsten oksel lymfe doorbloeding



Uiteraard wil ik als VLOW®-borstweefseltherapeute extra aandacht besteden aan het droogborstelen van de borsten en het bovenlichaam.


 1. Begin met rondjes borstelen in beide oksels.

 2. Strijk dan een aantal keren met de borstel over de bovenzijde van je borsten naar de oksel toe.

 3. Strijk met je borstel van onder je borsten naar de oksel toe.

 4. Strijk met je borstel de ribbenkast aan de zijkant van je borsten naar de oksel toe

 5. Strijk tussen de borsten door vanaf je maag richting je sleutelbeenderen

 6. Borstel ook je schouders in rondjes.

 7. Strijk vanaf je armen naar de schouders toe


Je borsten en hele lichaam zullen blij zijn met deze liefdevolle aandacht!


Denk erom:

 • Was je borstel om de twee weken met water en milde zeep om onzuiverheden, die van je huid op de borstel gekomen zijn, te verwijderen en laat op een warme plek drogen.

 • Gebruik voor ieder gezinslid een aparte borstel.

 • Vergeet de hoofdhuid niet: een verhoogde bloedtoevoer naar het haar houdt je haar gezond en zorgt dat het goed groeit.

 • Vermijd geïrriteerde delen van je huid om deze niet te beschadigen.

 • Verhoogde bloedtoevoer naar de omliggende gebieden helpt bij genezing.


Om de doorbloeding en lymfestroming (en daarmee de kwaliteit) van je borstweefsel een snelle boost te geven waarvan het effect ook lang aanhoudt, is het goed een afspraak te maken voor borstweefselbehandeling. Dit helpt borstklachten op te lossen!



Bronnen

Boezemvriendin editie 01-2017, ISSN: 2589-6393


2.571 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page