top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarga van Genderen

Beschermen hoge vitamine D bloedwaarden tegen borstkanker?

Er is de afgelopen jaren voortdurend gediscussieerd over de vraag of vitamine D daadwerkelijk helpt bij het voorkomen van kanker en in welke mate. Nieuw onderzoek ondersteunt nu dat postmenopauzale vrouwen met hogere niveaus van vitamine D (≥60 ng/ml) een veel lager risico op borstkanker hebben dan vrouwen met lage bloedserumspiegels (<20 ng/ml) vitamine D.

Vitamine D wordt automatisch aangemaakt wanneer de cholesterol in je huid de ultraviolette B-stralen van de zon absorbeert. Mensen die te weinig worden blootgesteld aan de zon, hebben vaak vitamine D suppletie nodig om een voldoende hoge vitamine D-spiegel (serum) te hebben.

Sinds enkele jaren onderzoekt de University of California, San Diego School of Medicine, of mensen met een hoog vitamine D-gehalte in hun bloed een lager risico hebben op het ontwikkelen van borstkanker. De studie werd uitgevoerd met hulp van specialisten van Creighton University in Omaha, NE, de medische universiteit van South Carolina in Columbia en de non-profitorganisatie GrassrootsHealth in Encinitas, Californië.

De studie richtte zich op de gepoolde analyse van twee gerandomiseerde klinische studies en een prospectieve cohortstudie.

Onderzoekers keken naar postmenopauzale vrouwen ouder dan 55 (gemiddelde leeftijd 63) die aan het begin van het onderzoek allemaal vrij van kanker waren. Onderzoekers volgden de gezondheid van deze vrouwen gedurende vier jaar en hielden toezicht op mogelijke tekenen van borstkanker.

De twee onderzoeken bevatten 3.325 deelneemsters en de prospectieve cohortstudie bevatte nog eens 1.713 deelneemsters. Er waren 77 nieuwe gevallen van borstkanker onder alle deelneemsters aan de studie.

Onderzoekers ontdekten dat er een 82% lagere incidentie van borstkanker was bij vrouwen met 25 (OH) D-concentraties ≥60 versus die met niveaus onder 20 ng/ml.

"Toename van vitamine D-bloedwaarden aanzienlijk boven 20 ng/ml lijkt belangrijk te zijn voor de preventie van borstkanker" verklaarde eerste studie auteur Sharon McDonell.

Deze specifieke studie richtte zich op postmenopauzale vrouwen en hoofdonderzoeker Cedric F. Garland merkte op dat "verder onderzoek nodig is naar de vraag of hoge niveaus borstkanker in de premenopauze kunnen voorkomen." Garland vervolgde: "Niettemin meldt dit artikel de sterkste associatie tot nu toe tussen serum vitamine D en vermindering van het risico op borstkanker. "

Vitamine D-tekort is gekoppeld aan een aantal ziekten, waaronder diabetes, osteoporose, reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, multiple sclerose en autisme.

Wetenschappers blijven het oneens over de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D en velen zijn van mening dat de normen die zijn vastgesteld door de regering en de National Academy of Medicine te laag zijn. Je kunt je vitamine D-bloedserumwaarde laten testen, zodat je weet wat je huidige niveau is en werk er vervolgens aan om het te verhogen (indien nodig onder begeleiding van je arts).

We hebben de zon nodig!

En: ga lekker naar buiten de zon in! Probeer dagelijks tot zo’n 30 minuten onbeschermd de zon in te gaan en geniet van de energie! We hebben de zon nodig…… (Doe dit natuurlijk wel verstandig: vermijd de uren tussen 12.00 en 16.00 en zorg dat je niet verbrandt. Bedenk dat de meeste zonnebrandmiddelen schadelijke stoffen bevatten die via je huid in je lichaam komen.)34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page