top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarga van Genderen

Kankercellen groeien goed in stug borstweefsel.

Stugger borstweefsel vormt een omgeving die meer vatbaar is voor kanker doordat de ziekte de omliggende gezonde cellen makkelijk kan verstoren. Dit is de uitkomst van een recente studie gepubliceerd in Biomaterials.


Wetenschappers aan de universiteit van Notre Dame die tumorgroei en metastasering (uitzaaien) bestuderen ontwikkelden een menselijk weefselmodel om te onderzoeken hoe kankercellen interacteren (reageren) met bindweefsel in de borst. Het weefselmodel maakte het voor het onderzoeksteam mogelijk om de stijfheid van het weefsel te reguleren, waarbij zowel gezonde als kankerachtige structuren van het borstweefsel werden nagebootst. Ze vonden dat manipulatie van vetcellen afhankelijk was van de stugheid van het weefsel.



Gekeken is hoe kanker interacteert met omliggende cellen en hoe het die cellen in haar eigen voordeel manipuleert. Het doel van deze weefselgerichte kankermodellen is om de fysiologische omgeving van de tumor na te bootsen, zodat ze gebruikt kunnen worden als een platform om borstkanker te bestuderen in de micro-omgeving van menselijke weefsels.


Vetcellen, collageenvezels en epitheelcellen vormen de micro omgeving van borstweefsel. Kanker verschijnt meestal rond de epitheelcellen. Eerdere studies naar verschillen tussen gezond en kankerweefsel toonden dat het kankerweefsel verschilde in stijfheid. Volgens de studie kan stijf weefsel een micro-omgeving leveren die vatbaar is voor tumorgroei door de kankercellen in staat te stellen de haar omringende bindweefselcellen te moduleren.


Bij een stijvere omgeving, kan de kankercel meer manipulatie van zijn onmiddellijke micro-omgeving doen. Het weefselmodel stelde het team in staat om verschillende niveaus van stijfheid in het weefsel te bestuderen. In weefsel met normale stijfheid interfereerden de kankercellen niet met de toestand van de omliggende bindweefsel cellen. In tests waarbij het weefsel stijver was, stopte de kanker het differentiatieproces van de omliggende vetstamcellen, waardoor een meer stamcelachtige toestand werd bevorderd, waardoor een micro-omgeving werd gecreëerd die gunstig is voor een tumor om te groeien.


Belangrijk is dat het in dit onderzoek een model van menselijk weefsel betreft. Vergelijkbare onderzoeken zijn meestal uitgevoerd met diermodellen. Hoewel deze tests kunnen bijdragen aan een beter begrip van de ziekte, is dit ook een beperking omdat dieren en mensen heel anders zijn. Als je kijkt naar de weefselomgeving, mobiliteit en het immuunsysteem, zijn muismodellen bijvoorbeeld net zo verschillend van menselijke modellen als de alvleesklier voor de longen.



Dit recente onderzoek ondersteunt de hypothese die de basis vormt voor de VLOW®-borstweefseltherapie. Met VLOW®-borstweefseltherapie werk ik aan de verbetering van de doorbloeding en lymfestroming in je borsten. Hierdoor wordt het borstweefsel soepeler (dus minder stug) en kan het immuunsysteem beter zijn werk doen. Dit is erg belangrijk voor de gezondheid van je borsten!


Wil je direct een afspraak maken voor een borstweefselbehandeling klik dan hier.


Bronnen


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page